Ghid cum sa iti alegi anvelopele off-road

Impachetat cu adrenalina, curaj si mult chef de distractie, un pasionat de off-road trebuie sa aleaga o masina potrivita care sa ii permita sa descopere adevarate aventuri. Nimic nu se compara cu un traseu plin de noroi, gropi si multe alte obstacole greu de depasit care sa ii antreneze ambitia si perseverenta.

Pe langa masina potrivita acestor trasee, un pioner in astfel de curse trebuie sa stie ca piesele auto sunt foarte importante pentru performanta. Cele mai importante piese auto sunt anvelopele off-road. Tinand cont ca trebuie sa conduci pe campuri pline de noroi, teren abrupt si zone de padure, este foarte important ca masina sa fie echipata cu cauciucuri proiectate pentru astfel de terenuri.

Un ghid care sa te ajute sa alegi cele mai bune anvelope off-road este un prim pas ca sa treci testul adrenalinei.

 

 

Cum alegi dimensiunea corecta a anvelopelor?

Cand vine vorba de off-road, alegerea anvelopelor care se incadreaza perfect poate fi complicata. Diametrul, latimea si inaltimea anvelopelor se aleg in functie de fiecare model de masina. Astfel, ca sa obtii informatiile cele mai bune despre aceste caracteristici, sunt mai multe variante.

  • Cea mai buna modalitate pentru a afla aceste specificatii, este sa suni direct producatorul sau un mecanic specialist;
  • Verifica manualul de fabricare al masinii, cere informatii de la magazinele care vand anvelope off-road sau cauta informatii din articolele de pe Internet;

 

Cand ai nevoie de anvelope off-road?

Este bine sa alegi anvelopele off-road in functie de tipul de traseu pe care va aventurati sa il parcurgeti. Cu cat un traseu este mai dificil de parcurs, cu atat mai mult masina ta 4×4 trebuie sa fie echipata cu anvelope cu profil potrivit. Pot fi trasee care prezinta conditii de umiditate, gheata, noroi, teren abrupt. De aceea, anvelopa trebuie aleasa in functie de anumiti indici de performanta. De regula, anvelopele off-road sunt marcate cu indici “M+S” (mud and snow) care denota faptul ca prezinta aderenta la orice tip de carosabil. De asemenea, este bine sa iei in considerare indicii de viteza, temperatura la care rezista, indicele de sarcina, capacitatea de rulare, consumul de carburant etc. Despre valorile fiecarui indice este recomandat sa intrebati un personal calificat in domeniu.

 

Ce tip de anvelopa este recomandata pentru terenurile accidentate?

Pentru ca un cauciuc sa ofere maximum de performanta, este recomandat sa tii cont de anumite sfaturi.

  • Evita anvelopele all-season pe terenurile accidentate din timpul iernii deoarece nu au aderenta buna pe terenurile cu zapada si polei. Sunt recomandate anvelopele cu profil de iarna.
  • Este ideal sa aveti o anvelopa cu profilul de 13-17mm, astfel incat sa aveti control la franare si derapaje.