3 recomandari importante privind anvelopele agricole

Masinile si utilajele agricole au aplicabilitati diverse si, deci, caracteristici variate, motiv pentru care este foarte important sa stiti ce fel de anvelope trebuie sa achizitionati pentru acestea, cand se schimba, care sunt specificatiile tehnice ale diferitelor tipuri de anvelope agricole si de ce sunt acestea importante.
 
Anvelope pentru utilaje agricole
 
Indiferent ca este vorba despre tractoare si camioane agricole sau despre motosape, motocultoare si combine de recoltat, utilajele agricole necesita ocazional schimbarea anvelopelor pentru rezultate mai rapide si mai bune.
 

Alegeti cauciucurile agricole potrivite masinii folosite.

 
In alegerea anvelopelor pentru masini si utilaje agricole, este important sa alegeti corect intre cele cu profil radial si cele cu pliuri, pentru protejarea solului si cresterea eficientei masinilor agricole utilizate. In functie de modul in care sunt folosite, aceste anvelope pot avea o durata de viata mai mica sau mai mare.
 
Criteriile de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati anvelope pentru autovehicule agricole sunt urmatoarele:

  • tipul autovehiculului agricol si utilitatea sa;
  • dimensiunile cauciucurilor (pentru fiecare pereche de roti);
  • profilul anvelopelor (cu pliuri sau fara, cu design radial sau nu);
  • indicele de combustibil;
  • tipul solului ce urmeaza a fi lucrat cu aceste utilaje;
  • greutatea echipamentelor agricole;
  • durata de viata estimata a anvelopelor;
  • clima zonei unde sunt folosite utilajele agricole;
  • frecventa utilizarii echipamentelor agricole;
  • costurile achizitionarii si montarii unor anvelope noi.

 

Verificati periodic starea anvelopelor.

 
Tipul de teren, clima, temperaturile, tipul solului unde se lucreaza cu utilajele agricole, frecventa utilizarii lor, distantele parcurse in timpul utilizarii masinilor agricole, greutatea incarcaturilor si obiceiurile de manevrare a autovehiculelor agricole sunt numai cateva relative ce influenteaza rezistenta anvelopelor, durata de viata si eficienta cauciucurilor.
 
Pentru rezultate optime, posesorii unor autovehicule agricole trebuie sa verifice in mod constant presiunea din anvelope, in special in timpul sezonului cald.
 
Echilibrarea sarcinii pe osie si alinierea acesteia cu recomandarile producatorului sunt, de asemenea elemente importante in ingrijirea anvelopelor unor masini agricole si au efecte vizibile asupra rezistentei in timp a masinariilor si a partilor lor componente, acestea rasfrangandu-se, ulterior, in bugetul utilizatorului si in rentabilitatea culturilor.
 

Urmati recomandarile producatorului.

 
Exista utilaje agricole care folosesc acelasi tip de anvelope agricole pe toate pozitiile, insa exista si utilaje care au nevoie de un anumit tip de anvelope pe fata in comparatie cu cele de pe spate.
 
Profilul anvelopelor este important pentru ambele perechi de anvelope, iar in aceasta directie cele mai elocvente recomandari sunt cele ale producatorului: in manualul utilajului va fi notat ce tip de anvelope trebuie montat pe fiecare pozitie, care este presiunea optima a anvelopelor si care sunt dimensiunile optime, precum si indicele de sarcina si profilul potrivit pentru fiecare tip de cauciuc.
 
Este important sa respectati recomandarile producatorului pentru a face economie de timp si de combustibil, precum si pentru protejarea solului, eficientizarea resurselor de apa si de ingrasamant si cresterea rentabilitatii agricole.