Anvelope simetrice vs asimetrice – avantaje si particularitati

Alegerea anvelopelor poate fi un proces decizional, destul de greu si anost. In primul rand, daca nu citesti manualul de utilizare a masinii tale, sectiunea de specificatii anvelope, este foarte probabil sa te pierzi printre modelele variate si printre multitudinea de caracteristici pe care le prezinta fiecare anvelopa. De aceea, este bine sa te informezi cu privire la modelele de anvelope disponibile pe piata si care sunt cele mai potrivite masinii tale.

 

 

Spre exemplu, stii care este diferenta dintre o anvelopa asimetrica si una simetrica?
 

Anvelopele simetrice

 


 

In primul rand, pentru a intelege scopul si avantajele unor anvelope simetrice, este necesara o scurta descriere care sa faca trimitere la profilul de rulare si particularitatile acestora. Astfel, anvelopele simetrice au un design identic pe toata suprafata de rulare (si pe marginea interioara si pe marginea exterioara), prezentand striatii si caneluri aranjate pe doua parti, in mod egal. In ceea ce priveste particularitatile anvelopei simetrice, notam faptul ca poate fi montata in orice sens si ca sunt disponibile in dimensiuni mici (13-15 inch)

 

 

Avantajele anvelopelor simetrice

 

Anvelopele simetrice se comporta excelent in cazul unui sofat lin si sunt indicate pentru deplasarile scurte. De asemenea, sunt fiabile masinilor obisnuite, care au un volum mediu sau mic la motor. Astfel, anvelopele simetrice se diferentiaza pe piata prin:

 

  • Rezistenta sporita – doar in cazul in care sunt folosite pe un carosabil asfaltat
  • Durabilitate – au un trai lung de functionare, doar daca nu sunt folosite in mod excesiv si la drumuri lungi
  • Economice – maresc eficienta cu privire la consumul de combustibil – rezistenta la rulare este de 20% la consumul de carburant al masinii
  • Alunecare usoara pe carsabil – vei avea parte de un grad sporit de confortabilitate, fiind si silentioase

 

Dupa ce am trecut in revista cateva dintre avantajele anvelopelor simetrice, trebuie sa amintim si doua dintre dezavantajele acestora. In primul rand, acestea au o motricitate medie si nu au o rezistenta buna la carosabilul ud, spre deosebire de anvelopele asimetrice.

 

Anvelopele asimetrice

 

Anvelopele asimetrice sunt special conepute pentru vehiculele cu performanta sportiva sau pentru berlinele puternice. Prin urmare, banda de rulare a unei anvelope asimetrice este proiectata cu aderenta atat la carosabilul uscat, cat si cel ud. In ceea ce priveste design-ul, profilul unei astfel de anvelope este particularizat prin striatii diferite, asimetrice pe partea exterioara a profilului, fata de partea interioara a benzii. Astfel, pe marginea exterioara, modelul benzii de rulare prezinta blocuri mari, special concepute pentru o tractiune buna si o manipulare ridicata pe carosabilul uscat. Pe marginea interioara, blocul benzii de rulare este mai mic si ofera o aderenta mai buna pe teren umed, avand un numar mai mare de canale pentru dispersarea apei pe carosabilul umed, cu scopul de a reduce riscul de acvaplanare.

Sunt disponibile in dimensiuni de 15-19 inch.

 

Avantajele anvelopelor asimtrice:

 

  • Sunt silentioase – ai parte de un condus lin, chiar si pe un drum noroios si cu pietris.
  • Rezistenta ridicata la acvaplanare – capacitate sporita de a dispersa apa
  • Stabilitate crescuta – iti ofera control asupra carosabilului umed si noroios

 

Printre avantajele pe care le numara aceste anvelope, amintim faptul ca sunt mai putin economice, au o durata de viata mai scurta si nu au o rezistenta buna la socuri.

 

Avand in vedere aceste caracteristici si particularitati, atunci cand cumperi anvelope de iarna sau de anvelope de vara, este indicat sa te ghidezi dupa caracteristicile de performanta a acestora. Premium Anvelope ofera o gama variata de anvelope asimetrice si anvelope simetrice, astfel incat nevoile tale si oferta lor sa corespunda fiecarui tip de autovehicul.